L'aparició del futbol a Ontinyent. Els antecedents

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 

A principis de la década dels anys 20 la vida passa entre les feines del camp i les fàbriques. La joventut s'esplaia a les places del poble i els paratges que l'envolten. I també comença a divertir-se practicant un joc que a finals del segle XIX van portar a Espanya els anglesos que desembarcaven als ports marítims d'Andalusia i el País Basc. El 'foot-ball' és una pràctica cada volta més estesa i a Ontinyent els diumenges es viuen al voltant dels jovens que al camp del Patronato van darrere i davant d'un baló. Eixe és el primer antecedent constata de l'esport rei a la nostra ciutat, les lligues locals al Patronato.

Però en 1923 un grup d'ontinyentins creu que és el moment de fer un pas més, de confeccionar una selecció dels millors jugadors del poble i competir contra xicons d'altres poblacions. Daniel Guillem i Francisco Cerdà són l'ànima del naixement del primer equip que va representar la ciutat i portava el seu nom, el Club Deportivo Onteniente, que es va registrar oficialment el 5 d'agost de 1923.

La consolidació d'esta afició porta a inaugurar aquell mateix any el primer estadi municipal El Clariano, en els terrenys de la fàbrica de La Farinera. Aquella primera entitat que havia estat lligada a Daniel Guillem i Francisco Cerdà es va esvair quan estos dos singulars personatges van deixar la ciutat per ocupar destacats càrrecs, el primer com a funcionari en San Miguel de los Reyes i el segon arribant a ser, anys després, president de la Diputació de València.